{ "title": "Koroner Arter Hastalığı", "image": "https://www.arter.gen.tr/images/koroner-arter-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:13:25", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Koroner Arter Hastalığı, kalp adelesini besleyen ve koroner arter olarak bilinen atar damarların daralma ya da tıkanması sonucu kan akışının kesilmesine bağlı olarak meydana gelen hastalığa denir. Bu hastalığın nedeni ise halk arasında damar sertliği olarak bilinen \"ateroskleroz\"dur. Bu hastalığın en önemli özelliği ileride insan hayatını tehdit eden kalp krizlerine neden olabilir. Koroner arter hastalığı teşhisi konulan bir hastanın hemen tedavi süreci başlamalıdır. Hasta teşhis sonrası ciddiye almaz ise hayati tehlikeler ile karşılaşabilir.

Koroner Arter Hastalığı Kimlerde Görülür?

Bu hastalığa ait belirtiler genellikle 40 yaş ve üstünde görülmektedir. Fakat geçmişte aile hikayesinde bu hastalıkla karşılaşmış ve biyolojik olarak çocuklara da geçmişse genç yaşlarda görülme olasılığı vardır. Erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda menopoz döneminden sonra görülme oranı 2 katına çıkmaktadır yani bu hastalık kadınlarda 60-70 yaşları arasında daha sık görülür.

Koroner Arter Hastalığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Düzeltilebilir risk faktörleri: Sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol seviyeleri, fiziksel hareket azlığı, alkol tüketimi ve stres.

Düzeltilemeyen risk faktörleri: Yaşlılık, cinsiyet (Erkek), ailede geçmiş yıllarında 55 yaşından önce koroner arter hastalığına yakalanmış olması ve şeker hastalığı. Peki korunma yolları nelerdir?
Koroner Arter Hastalığı Tedavisi Nasıl Planlanır?

Bu hastalıkta tedavi planı kişiye özeldir. Tedavi planı, hastada görülen belirtiler, hastalıklı olan damar sayısı, hastalığın ciddiyet ve şiddeti, damarın darlık derecesi, hastanın yaşı gibi değişkenlere göre kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi uzmanlarınca değerlendirilerek karar verilir. Bu nedenle her hastanın özle şartlarına göre belirlenir.

Koroner Baypas Ameliyatı Sırasında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Hastaya ameliyat sabahı anesteziye yardımcı olmak amacı ile bazı ilaçlar verilebilir. Hastaya idrar sonrası boyun katerleri takılır ve damar yolu için kanüller yerleştirilir, enfeksiyondan korunmak için antibiyotik verilir. Sonrasında göğüs de yukarıdan aşağıya doğru dik bir kesi bölgesi açılır. Damarlar ve damar yolları açılır, heparin adı verilen pıhtılaşmayı önleyici ilaç verildikten sonra kalp ve akciğer işlevlerinin devam ettirmesi için makineye bağlanır. Böylece koroner arter hastalığı baypas ameliyatına başlanır ve sürekli olarak hastanın kanama, oksijen kontrolü yapılır.
" } ] }