Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Arter kesisi, ciddi bir yaralanma türüdür ve acil müdahale gerektirir. Atardamarların zarar görmesi sonucu meydana gelen bu yaralanmalar, hızlı kan kaybına yol açabilir. Erken teşhis ve uygun ilk yardım uygulamaları, hayati önem taşır.
Arter Kesisi Belirtileri ve Tedavisi
07 Eylül 2024
Arter kesisi, son derece önemli ve hızla ilk yardım uygulanması gereken bir yaralanma şeklidir. Arterler, yani atardamarlar, vücudumuza kan pompalayan dolaşım organlarıdır. Şiddetli basınç ile kalpten aldığı kanı tüm vücuda dağıtan damar ağına arter yani atardamar denir. En değerli ve yaşam açısından önemli arter ise karotis arterdir.

Arter Kesisi Belirtileri


Arter kesisi belirtileri genellikle şunlardır:
  • Kanamanın parlak kırmızı renkte olması
  • Kanamanın basınçlı ve fışkırma şeklinde olması
  • Yaralanma bölgesinde hızlı kan kaybı
  • Yaralanma bölgesinde şiddetli ağrı
  • Hızlı nabız ve düşük tansiyon

Arter Yaralanmasının Tespit Edilmesi


Arterler genellikle cilt altında yüzeye yakın ilerlerler, bu sebeple yaralanmaları ve kaza sonucu hasara uğramaları olasıdır. Vücudumuzda genellikle ön kol, el bileği, ayak bileği, ayak gibi organlardaki arterler yaralanmalara en açık olan damarlardır. Bu bölgelerde oluşacak yaralanmalarda kesici veya delici aletlerle açılan yaralarda kan açık renkli parlak kırmızı renktedir. Arter kesisi sonucu oluşan kanamalar genellikle basınçlı ve fışkırma şeklinde oluşur.

Arter Kesisi Durumlarında İlk Yardım


Arter kesisi olduğu tahmin edilen bölgede kanamanın büyüklüğüne bağlı olarak ilk yardım uygulanır. Bu; yara yerine küçük bir pamuk ile basınç yapmaktan, uygulanacak bölgedeki tahribata göre turnike yapmaya kadar farklılık gösterebilir.

  • Kesi ya da kanama küçük bir alanda ve basıncı az ise sadece bir parça temiz bez yardımı ile basınç uygulanarak durdurulabilir.
  • Kanama olan bölgeye havlu tipi veya pamuk türevi bir bezle basınç yapmak tavsiye edilmez. Bu durum bezin sıvıyı çeker olması sebebi ile kanamayı durdurmak yerine kanı içine çekeceğinden daha çok kan kaybına sebep olabilir. İçeriğinde naylon katkısı olan kumaşlar tercih etmek daha doğru olur.
  • Kanama geniş bir alanda ve şiddetli ise kanamanın olduğu bölgeden yaklaşık dört parmak üstüne turnike uygulamak gerekir. Turnike uygulanacak bölge kanama olan alandan çok uzak veya çok yakın olmamalıdır. Turnike uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu turnikenin belirli aralıklarla sıkılıp gevşetilmesi çok önemlidir. Yapılan turnike sürekli sımsıkı bağlı bırakılırsa, turnike uygulanan bölgede kangren oluşabilir.
Ekstra Önlemler ve Tedavi

Arter kesiği olduğundan şüphelenilen bölgede ayrıca kemik kırığından veya çatlağından şüpheleniliyorsa, organ önce atel yardımı ile sabitlenmeli ve daha sonra hızla kanamaya müdahale edilmelidir.

Arter kesikleri ciddi yaralanmalardır ve mutlaka zaman kaybetmeden tıbbi yardıma başvurmak şarttır. İlk yardım uygulayacak kişinin mutlaka eğitim almış olması gerekmektedir aksi halde istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Sonuç

Arter kesisi, hızlı ve doğru müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Bu tür yaralanmalarda belirtilerin hızla tespit edilmesi ve uygun ilk yardım yöntemlerinin uygulanması hayati önem taşır. Eğitimli bireylerin müdahalesi ve hızlı tıbbi yardım, hastanın yaşamını kurtarabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ali 23 Mayıs 2024 Perşembe

Bilekte arter damarım kesildi eski el gücümü tekrardan kazanabilirmiyim bana yardımcı Olurmusunuz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bilekte arter damarın kesilmesi ciddi bir durumdur ve iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Kesin bir cevap verebilmek için bir ortopedi veya plastik cerrahi uzmanına başvurmanız önemlidir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon ile el gücünüzün bir kısmını veya tamamını geri kazanma şansınız olabilir. Uzman bir hekimin yönlendirmesiyle size özel bir tedavi planı oluşturulacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pulmoner Arter Belirtileri ve Tedavisi
Pulmoner Arter Belirtileri ve Tedavisi
İliak Arter Belirtileri ve Tedavisi
İliak Arter Belirtileri ve Tedavisi
Arter Basıncı
Arter Basıncı
Popliteal Arter Türleri ve Özellikleri
Popliteal Arter Türleri ve Özellikleri
Koroner Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Koroner Arter Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?